femmes logo

Žloutkové řezy

24. 1. 2023
žloutkové řezy

Obsah

Připravte si tyto lahodné a voňavé žloutkové řezy, které jsou oblíbeným dezertem po celém světě. Tento sladký pokrm se skládá z křehkého piškotového těsta a zvláštní žloutkové náplně, která se utvoří ze žloutků, másla a cukru. Je to skvělá volba pro sladké na odpoledne nebo pro příležitostné pečení. 

Seznam potřebných surovin: 

  • 250g másla 
  • 1 šálek cukru 
  • 6 žloutků 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 3 šálky hladké mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • Špetka soli 

Kroky přípravy: 

  1. V míse smíchejte máslo a cukr a dobře promixujte. Poté přidejte žloutky, vanilkový extrakt a špetku soli a zamíchejte dohromady. 
  1. Jednu část použijte na náplň a do druhé přidejte hladkou mouku a prášek do pečiva a zamíchejte dohromady, dokud se nevytvoří hladké těsto. 
  1. Těsto rozdělte na dvě poloviny a každou polovinu vyválejte na placku o tloušťce asi 0,5 cm. 
  1. Položte jednu placku na plech vyložený pečicím papírem a na ni nalijte žloutkovou náplň. Poté přikryjte druhou plackou a stiskněte okraje, aby se těsto pevně spojilo. 
  1. Pečte při teplotě 180°C po dobu 20-25 minut, dokud řezy nejsou zlatavé a křehké. 
  1. Nechte řezy vychladnout a poté je můžete podávat s cukrovou polevou nebo posypat cukrem pudrem. 

Tipy a triky: 

  • Můžete do náplně přidat lžíci kakaa nebo několik lžic nasekané čokolády pro čokoládový řez. 
  • Pokud chcete řezy ještě vláčnější a měkčí, přidejte do náplně lžíci tekutého mléka nebo smetany. 
  • Místo cukru můžete řezy posypat strouhanou čokoládou nebo sekanými ořechy pro extra chuť a křupavost. 
  • Chcete-li řezy ještě více ozvláštnit, přidejte do těsta lžičku koření, jako je skořice nebo hřebíček, pro příjemnou kořeněnou příchuť. 

Závěr:

Žloutkové řezy jsou skvělým dezertem, který si může připravit skoro každý. S těmito tipy a triky můžete vytvořit lahodné a voňavé řezy, které budou skvělé pro každou příležitost. Vyzkoušejte je a uvidíte, jak se stanou oblíbeným dezertem i u vás doma. 


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024