Svíčková na smetaně je tradiční český pokrm, který se skládá z hovězího masa, zeleniny a koření a podává se s knedlíkem a smetanovou omáčkou. Zde je recept na přípravu svíčkové na smetaně:
Seznam surovin:
- 1 kg hovězího masa (svíčková nebo roštěná)
- 1 cibule, nakrájená na kostky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostky
- 2 celerové stonky, nakrájené na kostky
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 l žloutkové smetany
- 1/2 šálku vývaru nebo vody
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce koření na svíčkovou (např. majoránka, tymián)
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Příprava:
- Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte hovězí maso z každé strany po dobu asi 5-7 minut nebo dokud není zhnědlé. Vyjměte maso z pánve a nechte ho odpočinout.
- Přidejte do pánve cibuli, česnek, mrkev a celer a duste asi 5 minut, nebo dokud nezměkne.
- Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se vytvořila jíška.
- Přidejte smetanu, vývar, ocet, cukr, koření na svíčkovou, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
- Přidejte maso zpět do pánve a nechte omáčku vařit na mírném plameni po dobu asi 30-40 minut nebo dokud se nezahustí.
- Podávejte s knedlíkem a brusinkami.
Tipy a triky:
- Před podáváním můžete omáčku dochutit čerstvě nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
- Při vaření svíčkové na smetaně je důležité nechat maso dostatečně odpočinout, aby bylo šťavnaté a měkké.
- Knedlíky jsou tradiční přílohou k svíčkové na smetaně, ale můžete si vybrat i jiné přílohy dle vlastní chuti.
Závěr:
Svíčková na smetaně je jedním z nejoblíbenějších českých pokrmů, který se skládá z kvalitního hovězího masa a chutné smetanové omáčky. Použitím správných surovin a koření můžete dosáhnout skvělé chuti a šťavnatosti. Je ideální pro rodinné večeře nebo pro přátele při sledování fotbalu. Je důležité nezapomínat na dostatečnou dobu vaření masa pro dosažení správné měkkosti a na dostatečné množství smetany pro dosažení šťavnatosti.