Když se řekne česká kuchyně, mnohým se vybaví svíčková, knedlíky nebo tradiční guláš. Nicméně jedním z méně známých, ale rozhodně ne méně chutných pokrmů je čočka na kyselo. Historie tohoto jídla sahá hluboko do naší minulosti, kdy byla čočka považována za levný a výživný zdroj bílkovin.
Čočka na kyselo se stala populárním jídlem hlavně díky své jednoduchosti a všestrannosti. Můžete ji podávat samotnou, s chlebem, nebo dokonce s kouskem masa. A ačkoli je ideální servírovat ji na nový rok, protože se věří, že čočka přinese bohatství a štěstí, je to pokrm, který můžete a měli byste jíst po celý rok.
Ingredience:
- 250 g zelené čočky, nejlépe organického původu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
- 2 stroužky česneku, dokonale nasekané
- 1 aromatický bobkový list
- Hladká mouka pro dokonalé zahuštění omáčky
- Cibulová jíška, připravená z dvou velkých cibulí
- Sůl a pepř podle chuti, aby pokrm měl dokonalou harmonii
Postup:
- Začněte tím, že čočku důkladně propláchnete pod tekoucí studenou vodou. Je důležité odstranit všechny nečistoty a případné kamínky. Poté čočku dejte do misky a přelijte dostatečným množstvím vody. Nechte ji namočenou po dobu 2 hodiny, což pomůže zkrátit dobu vaření a čočka bude po uvaření měkčí a šťavnatější.
- Po uplynutí 2 hodin čočku slijte a dejte ji do velkého hrnce. Přidejte do hrnce čerstvou vodu tak, aby čočka byla plně ponořená. Nyní přidejte bobkový list, který dodá vaší čočce nezaměnitelnou chuť.
- Vařte čočku na mírném ohni. Dohlížejte na to, aby nebyla převařená. Cílem je dosáhnout konzistence, kdy je čočka měkká, ale stále drží tvar.
- Zatímco čočka vaří, můžete začít s přípravou cibulové jíšky. Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej. Jakmile je olej horký, přidejte nasekanou cibuli. Směs smažte, dokud cibule nezačne měnit barvu na zlatavou.
- Jakmile je cibule perfektně osmažená, přidejte nasekaný česnek a smažte další 2 minuty. Následně přidejte hladkou mouku a míchejte do chvíle, kdy mouka získá zlatavou barvu a směs začne vypadat jako hustá pasta.
- Tuto cibulovou jíšku nyní přidejte do hrnce s vařící se čočkou. Dobře promíchejte, abyste zajistili, že se všechny chutě spojí dohromady.
- Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle svého gusta. Nyní přidejte lžíci octa, který dodá jídlu charakteristický kyselý nádech.
- Vařte dalších 10 minut, dokud se všechny chutě nespojí a omáčka nezíská požadovanou konzistenci.
- Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit směsí vody a mouky. Pokud je naopak příliš hustá, můžete přidat trochu vody.
Čočku na kyselo podávejte teplou. Skvěle chutná s čerstvým chlebem nebo s kouskem masa. Pokud máte rádi, můžete na vrch přidat sázené vejce nebo trochu smetany pro bohatší chuť.
Nyní už víte, jak připravit tradiční český pokrm – čočku na kyselo. Ať už jste rodilý Čech nebo někdo, kdo chce ochutnat kousek české kultury, tento recept je pro vás. Dobrou chuť!