Někdy se říká, že pizza je jako láska – když je dobrá, je to skvělé, a když je průměrná, je to pořád docela dobré. Ať už je to jak chce, ani v době, kdy z obchodů zmizelo veškeré droždí, se nehodláme obejít bez domácí pizzy. Sepsali jsme pro vás recept, jak připravit křupavou pizzu i bez kvasnic, jen s trochou kypřicího prášku.
Ingredience pro těsto
- 350 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce olivového oleje
- 250 ml vody
- 1 lžička cukru
Ingredience pro náplň
- 150 ml pasírovaných rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička čerstvého oregana
- sůl a pepř
- sýr
- salám
- bazalkové pesto
- oliva černá
- červená cibule
- čerstvá bazalka
Postup přípravy
- Mouku smíchejte se solí, lžičkou kypřicího prášku, olivovým olejem a vodou. Těsto rukama nebo v robotu 5 minut hněťte, poté přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odstát.
- Asi třetinu balení pasírovaných rajčat ochuťte oreganem, prolisovaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem.
- Namočenýma nebo naolejovanýma rukama přímo na pečicím papíře vytvořte 2 tenká kola o průměru asi 30 cm, nebo těsto rozetřete přes celý plech. Potřete rajčaty a obložte dle chuti.
- Můžete například zkusit pizzu s mozzarellou, nivou, cibulí a olivami a druhou s mozzarellou a pikantním salámem. Troubu vyhřejte na 220 °C a pizzy pečte 10 až 15 minut dozlatova. Dospod trouby můžete dát plecháček s vodou, aby bylo těsto kypřejší.
- Po upečení můžete přidat čerstvou bazalku nebo pesto. Rozmixovat bazalku s trochou špenátu, olivového oleje, česneku, slunečnice, soli a citronu, ale prima je i brokolicové nebo rukolové pesto.
Tip: Další skvělá kombinace je tuňák, pórek a smetana (v tom případě vynechejte rajčata), ale přidat můžete i vejce, žampiony, šunku, jiné sýry nebo třeba kukuřici.
Jestli si přeci jen chcete dát klasickou pizzu a nemůžete sehnat droždí, podívejte se, jak si droždí vyrobit doma!