femmes logo

Jablkový koláč

18. 1. 2023
jablkový koláč

Obsah

Jablkový koláč je oblíbený dezert, který je chutný a snadný na přípravu. Tento recept je výjimečný tím, že používá máslo namísto margarínu, což dodává koláči jemnou a krémovou texturu. Jablka můžete použít jakákoli druhu, ale osobně doporučujeme použít zralá a sladká.

Seznam potřebných surovin:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 250 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 středně velká jablka, oloupaná a nakrájená na kostky
  • 2 lžíce cukru a 1 lžička skořice na posypání jablek

Kroky přípravy:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte a vysypte formu na koláč.
  2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. V jiné míse vyšlehejte cukr, vejce, máslo a vanilkový extrakt dohladka.
  4. Přidejte suché suroviny do mokrých a promíchejte dohladka.
  5. Nalijte těsto do formy na koláč a rovnoměrně rozprostřete.
  6. Posypte jablka směsí cukru a skořice a pečte 50-60 minut, nebo dokud není koláč zlatavě hnědý a příbor, kterým probodnete střed, vyjde suchý.
  7. Nechte koláč vychladnout na mřížce a podávejte teplý nebo studený se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Tipy a triky:

  • Můžete přidat 1 lžičku mleté skořice do těsta pro ještě výraznější chuť.
  • Jablka můžete nahradit jiným ovocem, jako je třeba hruška nebo švestky.
  • Můžete také přidat nasekané ořechy nebo mandle do těsta pro větší křupavost.

Závěr:

Tento jablkový koláč je skvělou volbou pro sladké chvíle nebo jako dezert pro rodinnou večeři. Jeho měkká a krémová textura se skvěle kombinuje s kyselou chutí jablek a skořicovým kořením. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se stane vaší novou oblíbenou sladkostí.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024