Kefírová bábovka je jemná a nadýchaná bábovka, která se skládá z těsta z mouky, kefíru a oleje. Je vhodná pro přípravu na snídani nebo svačinu a skvěle chutná s medem nebo marmeládou.
Seznam potřebných surovin:
- 250 ml kefíru
- 3 vejce
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžíce oleje
Kroky přípravy:
- V míse smíchejte kefír, vejce, cukr, sůl a olej.
- Do misky přidejte mouku a prášek do pečiva a promíchejte je.
- Do suché směsi přilejte tekutou směs a zamíchejte těsto. Těsto by mělo být měkké, ale nesmí se lepit na ruce. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu kefíru.
- Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a pečte při 180 °C asi 45-50 minut, nebo dokud neprokážete, že je bábovka propečená pomocí špejle.
- Hotovou bábovku vyjměte z formy a nechte ji vychladnout na mřížce.
Tipy a triky:
- Místo kefíru můžete použít také jogurt nebo acidofilní mléko.
- Pro větší chuť můžete do těsta přidat nastrouhanou citrónovou kůru nebo několik lžic nasekaných ořechů.
- Místo cukru můžete použít také třtinový nebo kokosový cukr.
- Bábovka chutná skvěle s medem nebo marmeládou, ale můžete ji také podávat s máslem nebo se šlehačkou.
Závěr
Kefírová bábovka je jemná a nadýchaná bábovka, která se skládá z těsta z mouky, kefíru a oleje. Je snadno připravitelná a výsledkem je chutná a aromatická bábovka, která je vhodná pro přípravu na snídani nebo svačinu. Navíc lze snadno přizpůsobit recept podle vaší chuti přidáním různých přísad, jako jsou ořechy, citrónová kůra nebo jiný druh cukru. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že se stane oblíbeným jídlem pro celou rodinu.