femmes logo

Květáková polévka

19. 1. 2023
květáková polévka

Obsah

Rádi bychom vám představili recept na jednoduchou a chutnou květákovou polévku, která je plná vitamínů a může být připravena během několika málo minut. Tento recept je vhodný pro 4 osoby.

Ingredience:

  • 1 velká květáková hlávka
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce smetany (volitelné)

Příprava:

  1. Květák omyjte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a česnek utřete lisem.
  2. V hrnci na máslu osmahněte cibuli a česnek, dokud cibule nezhladne. Přidejte květák a osmahněte ho spolu s cibulí asi 5 minut.
  3. Přisypejte mouku a osmahněte ji na másle asi 1 minutu.
  4. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a polévku povařte asi 20 minut, dokud květák není měkký.
  5. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo v mixéru do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji zředit trochou vody.
  6. Přidejte sůl a pepř podle chuti a pokud chcete, můžete také přidat lžíci smetany.

Tip:

Polévku můžete podávat s krutony nebo strouhaným sýrem na topinkách. V zimních měsících se hodí také přidat do polévky koření, jako je majoránka nebo tymián.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024