Pečená vepřová žebra jsou klasickou pochoutkou, kterou milují lidé po celém světě. Tento recept vám ukáže, jak připravit dokonale šťavnatá a chutná žebra, která jsou tak měkká, že maso doslova odpadává od kosti.
Ingredience
- Vepřová žebra
- Sůl
- Mleté chilli
- Rajčatové pyré 100 g
- Sójová omáčka 2 lžíce
- Worcestrová omáčka 2 lžíce
- Med lesní český 1 lžíce
- Bílý ocet 1 lžíce
Postup
- Vepřová žebra rozdělte na větší díly tak, aby se porce pohodlně vešly do pekáče.
- V misce smíchejte olej, sójovou omáčku, uzenou papriku, sůl a pepř. Žebra touto směsí potřete ze všech stran a nechte několik hodin marinovat v lednici.
- Žebra zalijte pivem a pečte v předehřáté troubě na 175 °C pokryté po dobu 1 hodiny a 45 minut, občas je potírejte šťávou.
- Mezitím si připravte BBQ marinádu smícháním rajčatového pyré, sójové omáčky, worcestrové omáčky, medu, octa, soli a chilli dle chuti v misce.
- Po uplynulé době by měla být žebra měkká. Potřete je marinádou pomocí štětce a dopečte odkryté dalších 10 minut.
- Ihned podávejte s oblíbenou přílohou, můžete připravit rychlý dip, například z řeckého jogurtu a medvědího česneku, soli a pepře.
Často kladené otázky
Jak upéct vepřová žebra v troubě? Vepřová žebra se pečou v troubě na 175 °C pokryté po dobu 1 hodiny a 45 minut. Poté je potřete marinádou a dopečte odkryté dalších 10 minut.
Jak připravit pečená žebra? Pečená žebra se připravují marinováním ve směsi oleje, sójové omááčky, uzené papriky, soli a pepře. Poté se žebra pečou v troubě, zalitá pivem, a nakonec se potřou BBQ marinádou.
Jak dlouho nakládat žebra? Žebra by měla být marinována alespoň několik hodin, ale ideální je nechat je přes noc v lednici.