Úvod
Velikonoce jsou v mnoha kulturách symbolem nového začátku a oslavou jara. Kromě náboženských rituálů se na Velikonoce také po celém světě připravují různé pokrmy a sladkosti, které jsou typické pro tuto dobu. V České republice patří k oblíbeným velikonočním pochoutkám perníčky. Připravte si ty nejlepší velikonoční perníčky díky tomuto tradičnímu receptu, který si jistě zamilujete.
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 125 g másla (měkkého)
- 2 velká vejce
- 4 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
Na polevu:
- 2 bílky
- 320 g moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
Postup přípravy:
- Nejprve si připravíme těsto na perníčky. V míse smícháme hladkou mouku, moučkový cukr, perníkové koření a jedlou sodu. Poté přidáme měkké máslo a vejce. Zpracujeme všechny ingredience do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici alespoň na 1 hodinu.
- Mezitím si připravíme polevu. V čisté míse ušleháme bílky s citronovou šťávou. Postupně přidáváme moučkový cukr, dokud nezískáme hustou a lesklou polevu. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme stranou.
- Předehřejeme troubu na 180°C. Těsto vyndáme z lednice a rozválíme na pomoučněném vále na tloušťku asi3 mm. Pomocí vykrajovátek získáme různé velikonoční tvary, jako jsou králíčci, vajíčka, beránci nebo jiné oblíbené motivy. Můžete také použít klasické kulaté vykrajovátko a perníčky poté zdobit dle vlastní fantazie.
- Připravené perníčky umístíme na plech vyložený pečicím papírem, s dostatečným odstupem mezi jednotlivými perníčky, protože během pečení mírně povyrostou. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud nejsou perníčky zlatohnědé. Pamatujte, že doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti a tvaru perníčků. Po upečení je necháme na plechu zchladnout asi 5 minut a poté je přesuneme na mřížku, kde je necháme úplně vychladnout.
- Jakmile jsou perníčky zcela vychlazené, můžeme přistoupit k zdobení. Polevu rozdělíme do několika menších misek a přidáme potravinářská barviva podle vašeho výběru. Použijte štěteček, jemný stříkač nebo sáček na zdobení, abyste na perníčky aplikovali barevnou polevu a vytvořili různé vzory a motivy. Můžete také použít cukrové perličky, srdíčka, nebo jiné ozdoby, které zvýrazní váš velikonoční design.
- Nechte zdobené perníčky uschnout při pokojové teplotě, dokud poleva neztvrdne, což může trvat několik hodin. Po zaschnutí polevy můžete perníčky servírovat, nebo je uložit do hermeticky uzavřené nádoby, kde vydrží několik týdnů.
Závěr
Teď už víte, jak připravit ty nejlepší velikonoční perníčky. Tento tradiční recept na velikonoční perníčky je skvělou volbou pro oslavu jara a přináší radost nejen dětem, ale i dospělým. Zdobení perníčků může být také příležitostí ke společnému tvoření s rodinou a přáteli, což dává každému možnost projevit svou kreativitu.
Pokud chcete své pečení ještě více oživit, můžete experimentovat s různými příchutěmi, přidat do těsta strouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru, nebo přidat do polevy lžičku likéru pro originální chuť. Velikonoční perníčky se také dají připravit s různými náplněmi, jako je marmeláda, čokoláda nebo ořechová pasta.
Ať už je připravujete pro rodinu, jako dárek pro přátele nebo jako součást svého velikonočního stolu, tyto perníčky jsou zárukou úspěchu a potěší vše