Štrůdl je klasický český dezert, který se vyrábí z těsta plněného ovocem nebo zeleninou. Tento recept přináší variantu se švestkovým plněním, které je velmi oblíbené a vychází ze starých českých receptur.
Seznam potřebných surovin:
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky octa
- 3-4 lžíce studené vody
- 500 g švestek
- cukr dle chuti
Kroky přípravy:
- V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Přidejte máslo a vejce a vypracujte těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte olej a studenou vodu. Těsto nechte v lednici alespoň 30 minut odležet.
- Švestky omyjte, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Pokud jsou švestky příliš kyselé, můžete je přelít horkou vodou a nechat je chvíli povařit, aby se cukr lépe rozpustil.
- Těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3 mm a vyklopte na vál vyložený pečícím papírem. Na těsto rozprostřete švestky a posypte cukrem dle chuti. Těsto zabalte do rolády a přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte štrůdl asi 40-50 minut při teplotě 180°C, dokud není dozlatova propečený.
Tipy a triky:
- Můžete štrůdl před pečením potřít rozšlehaným vejcem nebo mlékem, aby byl po upečení zlatavější.
- Místo švestek můžete použít jiné ovoce nebo zeleninu podle vašeho výběru. Skvěle se hodí třeba jablka nebo hrušky s cukrem a skořicí, nebo třeba mrkev s rozinkami a ořechy.
- Štrůdl můžete servírovat teplý nebo studený, podávaný samostatně nebo s vanilkovým či ovocným přelivem.
Závěr:
Tento štrůdl se švestkovým plněním je skvělou volbou pro milovníky sladkých dezertů a klasické české kuchyně. Jeho příprava je snadná a rychlá a výsledný výrobek je vždy lahodný a chutný. Doporučujeme vyzkoušet tento recept a udělat radost svým blízkým nebo přátelům.