femmes logo

Svíčková na smetaně

25. 1. 2023
svickova na smetane

Obsah

Svíčková na smetaně je tradiční český pokrm, který se skládá z hovězího masa, zeleniny a koření a podává se s knedlíkem a smetanovou omáčkou. Zde je recept na přípravu svíčkové na smetaně: 

Seznam surovin: 

  • 1 kg hovězího masa (svíčková nebo roštěná) 
  • 1 cibule, nakrájená na kostky 
  • 2 stroužky česneku, nasekané 
  • 2 mrkve, nakrájené na kostky 
  • 2 celerové stonky, nakrájené na kostky 
  • 2 lžíce másla 
  • 2 lžíce hladké mouky 
  • 1/2 l žloutkové smetany 
  • 1/2 šálku vývaru nebo vody 
  • 1 lžíce octa 
  • 1 lžíce cukru 
  • 1 lžíce koření na svíčkovou (např. majoránka, tymián) 
  • 1 lžička soli 
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře 

Příprava:

  1. Na pánvi rozehřejte máslo a orestujte hovězí maso z každé strany po dobu asi 5-7 minut nebo dokud není zhnědlé. Vyjměte maso z pánve a nechte ho odpočinout. 
  1. Přidejte do pánve cibuli, česnek, mrkev a celer a duste asi 5 minut, nebo dokud nezměkne. 
  1. Přidejte hladkou mouku a promíchejte, aby se vytvořila jíška. 
  1. Přidejte smetanu, vývar, ocet, cukr, koření na svíčkovou, sůl a pepř a důkladně promíchejte. 
  1. Přidejte maso zpět do pánve a nechte omáčku vařit na mírném plameni po dobu asi 30-40 minut nebo dokud se nezahustí. 
  1. Podávejte s knedlíkem a brusinkami. 

Tipy a triky: 

  • Před podáváním můžete omáčku dochutit čerstvě nasekanou petrželkou nebo koriandrem. 
  • Při vaření svíčkové na smetaně je důležité nechat maso dostatečně odpočinout, aby bylo šťavnaté a měkké. 
  • Knedlíky jsou tradiční přílohou k svíčkové na smetaně, ale můžete si vybrat i jiné přílohy dle vlastní chuti. 

Závěr:

Svíčková na smetaně je jedním z nejoblíbenějších českých pokrmů, který se skládá z kvalitního hovězího masa a chutné smetanové omáčky. Použitím správných surovin a koření můžete dosáhnout skvělé chuti a šťavnatosti. Je ideální pro rodinné večeře nebo pro přátele při sledování fotbalu. Je důležité nezapomínat na dostatečnou dobu vaření masa pro dosažení správné měkkosti a na dostatečné množství smetany pro dosažení šťavnatosti. 


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024