Rádi vám představíme několik receptů s hlívou ústřičnou, která je bohatá na vitaminy a minerály a navíc má mnoho prospěšných účinků na lidské zdraví.
První recept je na polévku z hlívy ústřičné.
Polévka z hlívy ústřičné: Suroviny
- 500 g hlívy ústřičné
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci oleje
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 lžíci nakládaného červeného zelí
- 1 lžíci nakládaných žampionů
- 1 lžíci sladké papriky
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 litr vývaru
- sůl a pepř podle chuti
Polévka z hlívy ústřičné: Postup:
- Hlívu očistíme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji s cibulí a česnekem.
- Přidáme máslo a hladkou mouku a za stálého míchání podusíme.
- Pak přidáme nakládané zelí, žampiony, sladkou papriku, sójovou omáčku a vývar.
- Vše společně povaříme do změknutí hlívy.
- Nakonec dochutíme solí a pepřem podle chuti a polévku rozmixujeme.
Dalším receptem je hlívový špagetový salát.
Hlívový špagetový salát: Suroviny
- 250 g špaget
- 250 g hlívy ústřičné
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci oleje
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci hladké mouky
- 1 lžíci hořčice
- 1 lžíci octa
- 1 lžíci cukru
- sůl a pepř podle chuti
Hlívový špagetový salát: Postup:
- Špagety uvaříme dle návodu na obalu a necháme je vychladnout.
- Hlívu očistíme a nakrájíme na kostičky.
- Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek najemno.
- Hlívu a cibuli osmahneme na oleji s česnekem.
- Přidáme máslo a hladkou mouku a za stálého míchání podusíme.
- Pak přidáme hořčici, ocet, cukr a osolíme a opepříme podle chuti.
- Vše společně povaříme do změknutí hlívy.
- Špagety nakrájíme na menší kousky a spojíme s hlívovou směsí.
- Salát necháme vychladnout a podáváme vychlazený.
Třetím receptem je hlívová smaženice.
Hlívová smaženice: Suroviny:
- 250 g hlívy ústřičné
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci oleje
- 2 vejce
- 1 lžíci hladké mouky
- sůl a pepř podle chuti
Hlívová smaženice: Postup:
- Hlívu očistíme a nakrájíme na kostičky.
- Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek najemno.
- Vše společně osmahneme na oleji do změknutí.
- Vejce rozšleháme s hladkou moukou, osolíme a opepříme podle chuti a přidáme k hlívové směsi.
- Smaženici opékáme z obou stran dozlatova.
Závěr
Doufáme, že se vám tato jednoduchá jídla s hlívou ústřičnou budou líbit a že je vyzkoušíte při vaší příští příležitosti. Hlíva ústřičná je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a přitom si pochutnat na něčem výjimečném.