femmes logo

Tip na recepty z hlívy ústřičné

20. 1. 2023
recepty z hlívy

Obsah

Rádi vám představíme několik receptů s hlívou ústřičnou, která je bohatá na vitaminy a minerály a navíc má mnoho prospěšných účinků na lidské zdraví.

První recept je na polévku z hlívy ústřičné.

Polévka z hlívy ústřičné: Suroviny

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci nakládaného červeného zelí
  • 1 lžíci nakládaných žampionů
  • 1 lžíci sladké papriky
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 litr vývaru
  • sůl a pepř podle chuti

Polévka z hlívy ústřičné: Postup:

  1. Hlívu očistíme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji s cibulí a česnekem.
  2. Přidáme máslo a hladkou mouku a za stálého míchání podusíme.
  3. Pak přidáme nakládané zelí, žampiony, sladkou papriku, sójovou omáčku a vývar.
  4. Vše společně povaříme do změknutí hlívy.
  5. Nakonec dochutíme solí a pepřem podle chuti a polévku rozmixujeme.

Dalším receptem je hlívový špagetový salát.

Hlívový špagetový salát: Suroviny

  • 250 g špaget
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžíci hořčice
  • 1 lžíci octa
  • 1 lžíci cukru
  • sůl a pepř podle chuti

Hlívový špagetový salát: Postup:

  1. Špagety uvaříme dle návodu na obalu a necháme je vychladnout.
  2. Hlívu očistíme a nakrájíme na kostičky.
  3. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek najemno.
  4. Hlívu a cibuli osmahneme na oleji s česnekem.
  5. Přidáme máslo a hladkou mouku a za stálého míchání podusíme.
  6. Pak přidáme hořčici, ocet, cukr a osolíme a opepříme podle chuti.
  7. Vše společně povaříme do změknutí hlívy.
  8. Špagety nakrájíme na menší kousky a spojíme s hlívovou směsí.
  9. Salát necháme vychladnout a podáváme vychlazený.

Třetím receptem je hlívová smaženice.

Hlívová smaženice: Suroviny:

  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžíci hladké mouky
  • sůl a pepř podle chuti

Hlívová smaženice: Postup:

  1. Hlívu očistíme a nakrájíme na kostičky.
  2. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a česnek najemno.
  3. Vše společně osmahneme na oleji do změknutí.
  4. Vejce rozšleháme s hladkou moukou, osolíme a opepříme podle chuti a přidáme k hlívové směsi.
  5. Smaženici opékáme z obou stran dozlatova.

Závěr

Doufáme, že se vám tato jednoduchá jídla s hlívou ústřičnou budou líbit a že je vyzkoušíte při vaší příští příležitosti. Hlíva ústřičná je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a přitom si pochutnat na něčem výjimečném.


Mohlo by vás také zajímat:

recepty
Femmes.cz – Copyright © 2024